Σύλλογος

Ιστορικό για τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού

Την Άνοιξη του 1981 άρχισαν οι πρώτες συζητήσεις για τη δημιουργία του Συλλόγου και για το ποιο θα πρέπει να είναι το έργο του. Έπειτα από ένα έτος, το 1982 και αφού έγινε Γενική Συνέλευση, συντάχθηκε το Καταστατικό και κατατέθηκε μαζί με τα απαιτούμενα έγγραφα στο Πρωτοδικείο Σπάρτης και έτσι ιδρύθηκε ο Εξωραϊστικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αγόριανης.

Στα ιδρυτικά μέλη που έχουν γράψει το πρώτο Καταστατικό θα βρούμε μέλη από όλες σχεδόν τις οικογένειες του χωριού, ανθρώπους που δε ζουν μετά από τόσα χρόνια, που αγάπησαν το Σύλλογο και τον παρέδωσαν στα παιδιά και στα εγγόνια τους μεγάλο και ισχυρό, με γερές βάσεις, αρχές και ιδανικά.

Η πρώτη εκδήλωση έγινε στην ταβέρνα “Αλάμπρα” του χωριού μας με μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία. Ακολούθησαν 4 χρόνια που οι νέοι του χωριού διοργάνωναν εκδηλώσεις το βράδυ της Αποκριάς στο σχολείο με χορούς και μασκαράδες. Τα φαγητά ετοιμάζονταν από εθελοντές σε κάποια σπίτια και τα έξοδα καλύπτονταν από προσφορές. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν μεγάλη και έτσι ήρθε η ώρα για την ανάπτυξη του Συλλόγου.

Το 1986 αναλαμβάνει δράση το νέο συμβούλιο που εξελέγη και θέτει στόχο του τη διοργάνωση ενός μεγάλου πανηγυριού τον Δεκαπενταύγουστο. Η ημερομηνία που επιλέγεται με μεγάλη προσοχή είναι η 16η Αυγούστου, αφού δε θέλει να επισκιάσει τους τοπικούς επαγγελματίες που δούλευαν με ορχήστρες εκείνες τις μέρες. Σαν ανταπόδοση, αυτοί, εκείνη τη μέρα, κλείνουν τα μαγαζιά τους, δίνουν τα τραπέζια, τις καρέκλες τους και ότι άλλο ζητηθεί από τον Σύλλογο και όλοι μαζί πάνε να διασκεδάσουν στα αλώνια.

Κάθε χρόνο που περνά, το πανηγύρι γίνεται μεγαλύτερο, η διοργάνωση καλύτερη και οι απαιτήσεις αυξάνουν. Οι εθελοντές άπλωναν τα πρώτα χρόνια ατελείωτα καλώδια και λάμπες, μάζευαν καρέκλες και τραπέζια από την ευρύτερη περιφέρεια και μερικές φορές και από αρκετά μακριά. Η προετοιμασία ήταν χρονοβόρα και πολύ κοπιαστική. Σήμερα, μετά από τόσα χρόνια, οι εγκαταστάσεις του φωτισμού είναι μόνιμες, τα υλικά εστίασης είναι περιουσία του Συλλόγου και έτσι δεν υπάρχει ανάγκη ενοικίασης οποιουδήποτε εξοπλισμού για το πανηγύρι. Γενικά, υπάρχει αυτονομία για κάθε είδους εκδήλωση μέχρι και για 1800 άτομα!

Επειδή ο Σύλλογος δεν εστιάζεται μόνο σε μια εκδήλωση κάθε χρόνο, τα τελευταία 10 χρόνια διοργανώνει πολιτιστική εβδομάδα τον Αύγουστο με διάφορες εκδηλώσεις, προβολές ταινιών για παιδιά και για μεγάλους, βραδιές καραγκιόζη, πρωτάθλημα τάβλι και σκάκι, όπως και πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, εκθέσεις φωτογραφιών, γιορτές με παραδοσιακά φαγητά και διαγωνισμούς μαγειρικής, μικρές συναυλίες, πάρτι για τους νέους, γιορτές για ηλικιωμένους, κλπ. και έτσι το μεγάλο Αγοριανίτικο πανηγύρι συνεχίζει τη δράση του πάντα την ημερομηνία που ορίστηκε από τα πρώτα χρόνια, κάθε 16 του Αυγούστου.

Μεγάλη επιτυχία έχει σημειωθεί με τις τρεις αρχαιολογικές και ιστορικές ημερίδες που έχουν διοργανωθεί με καταξιωμένουμε επστήμονες και ερευνητές, καθώς και το ότι έχουν εκδοθεί οι τόμοι των Πρακτικών, οι οποίοι είναι επιστημονικά συγγράματα, που βοηθούν στην έρευνα και στην τεκμηρίωση διαφόρων σημαντικών ιστορικών και όχι μόνο θεμάτων, αποτελώντας σημείο αναφοράς για την ιστορία της ευρύτερης περιοχής.

Κατά τη διάρκεια του έτους, γίνονται κι άλλες εκδηλώσεις, μερικές από τις οποίες είναι: η κοπή της πίτας και η διανομή δώρων στα παιδιά της μέρες της Πρωτοχρονιάς, το παραδοσιακό καρναβάλι που περνά απ’ όλους τους δρόμους του χωριού και συνοδεύεται με μεγάλο γλέντι που γίνεται το βράδυ, ενώ, παράλληλα, το έθιμο αυτό επικουρείται από το βράσιμο του μακαρονιού, η γιορτή της Πρωτομαγιάς με εξόρμηση στον Αγ. Ιωάννη το Θεολόγο.

Ο Σύλλογος με τα έσοδα από τις εκδηλώσεις, τις εισφορές και τις προσφορές των μελών του, έχει βοηθήσει και τον εξωραϊσμό του χωριού. Στα αλώνια έχει δημιουργηθεί ένας πανέμορφος πολυχώρος όπου μπορούν να διοργανωθούν εκδηλώσεις, ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, το δε σχολείο έχει αναδειχθεί εξωτερικά.

Αυτός ο Σύλλογος έχει αναδειχθεί και αγαπηθεί από όλες τις γενιές των συγχωριανών μας, όλοι τον έχουν στην καρδιά τους, γι’ αυτό υπάρχει και συνεχίζει να αναπτύσσεται..

Ο καθένας με τον τρόπο του, βάζει ένα λιθαράκι, το δικό του λιθαράκι και το μέλλον του τόπου φαίνεται ότι θα είναι καλύτερο καιμε μεγαλύτερες επιτυχίες.

Παναγιώτης Γ. Παπαδόπουλος
Γραμματέας Συλλόγου