Όπως αναγράφεται στο βιβλίο του Σταύρου Νικ. Χριστοδουλάκη “Η Αγόριανη του Θρύλου και της Παράδοσης”, οι Αγοριανίτικες συνταγές μαγειρικής είναι ξεχωριστές, είτε αφορούν μαγειρευτά, είτε γλυκά, είτε κυνήγι. Σας παραθέτουμε τις πιο χαρακτηριστικές του χωριού, κατά τη γνώμη μας.
Καγιανάς
Παίρνουμε παστό χοιρινό που είναι κομμένο σε κομμάτια, το βάζουμε στο τηγάνι με πολύ λίγο λάδι, το τσιγαρίζουμε και το γυρίζουμε μέχρι να πάρει λίγο χρώμα και στη συνέχεια ρίχνουμε τριμμένη ντομάτα.
Όταν εξατμιστούν τα υγρά, σπάμε 5 αυγά, τα ρίχνουμε μέσα και ο καγιανάς είναι έτοιμος.
Γιαπράκια (ντολμαδάκια με βακαλάο)
Παίρνουμε 4 ξερά κρεμμύδια που τα έχουμε τρίψει, προσθέτουμε μαϊντανό, λίγο δυόσμο, λίγο σφελίτσι (μιρόνι), λίγο σέσκουλο, 500 γρ. ρύζι γλασσέ, πιπέρι, μπαχάρι, κύμινο, 2 αυγά και τα βάζουμε σε 1 πιάτο βαθύ, στο οποίο προσθέτουμε όση ποσότητα θέλουμε από καλά καθαρισμένο βακαλάο (μπακαλιάρος) και επιπλέον βάζουμε επιπλέον 1 κουταλιά της σούπας πελτέ. Όλα αυτά τα ζυμώνουμε πολύ καλά.
Στη συνέχεια παίρνουμε όλο αυτό το μείγμα, διπλώνουμε τα ντολμαδάκια που μπορεί να είναι είτε από αμπελόφυλλο (παραδοσιακά) είτε από λαχανόφυλλο. Τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα, τα βράζουμε και προσθέτουμε 3 αυγά και 1 κουταλιά της σούπας ξινό (χυμός από 3 λεμόνια) που είναι αραιωμένο σε ένα κρασοπότηρο με νερό. Τέλος, τα αυγοκόβουμε και τα γιαπράκια είναι έτοιμα.
Κουραμπιέδες
Παίρνουμε 3 ποτήρια λάδι, 2 πιατελάκια του γλυκού ζάχαρη, 3-4 βανίλιες, τριμμένα κανελογαρύφαλλα, 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα, 1 κρασοπότηρο κονιάκ, λίγο ανθόνερο και όσο αλεύρι χρειαστεί. Αυτό το μείγμα το πλάθουμε και φτιάχνουμε τους κουραμπιέδες. Τους ψήνουμε και μόλις τους βγάλουμε τους ραντίζουμε με ανθόνερο και μόλις κρυώσουν τους πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Η φωτογραφία του καγιανά είναι από το Messinian Taste, η φωτογραφία με τα γιαπράκια από το kitchenstori.es και η φωτογραφία από τους κουραμπιέδες από cooktime.gr