Η σημερινή άγρια πανίδα, κυρίως της ομοταξίας των θηλαστικών, έχει κατά πολύ ελαττωθεί, ενώ αντίθετα αυξήθηκε γενικά ο αριθμός των κατοικίδιων ζώων καθώς και των εντόμων και τρωκτικών, που αποτελούν παράσιτα του ανθρώπου, των ζώων και των καλλιεργειών.
Α.ΘΗΛΑΣΤΙΚΑ
Σαρκοφάγα: Αλώπηξ-αλεπού, Θώς-τσακάλι, Τροχός-ασβός, Ικτίδες-κουνάβι και νυφίτσα, Γαλή η οικοδίαιτος-γάτα, Κύων-σκύλος.
Τρωκτικά: Λαγός, Κόνικλος-κουνέλι, Σκίουρος-βερβερίτσα, Μύς-διάφορα είδη όπως μύς ο κοινός, μεγαλομύς ο οικοδίαιτος, μύς ο φαιός.
Χειρόπτερα: Νυκτερίδες
Εντομοφάγα: Εχίνος ο χερσαίος-σκατζόχοιρος, Ασπάλαξ ο τυφλός-τυφλοπόντικας, επιβλαβής για τις καλλιέργειες.
Αρτιοδάκτυλα μη μηρυκαστικά: Αγριόχοιρος η’ σύαγρος, ήμερος χοίρος.
Αρτιοδάκτυλα μηρυκαστικά: Κατσίκα, πρόβατο, βούς.
Μονόχηλα ή μόνοπλα: Ίππος, όνος, ημίονος-μουλάρι από πατέρα όνο και μητέρα ίππο.
Β.ΠΤΗΝΑ
Ιέρακες: Τριόρχης-πετρίτης το κοινό γεράκι, κεχρίς-κιρκινέζι, σπιζός-τσιχλογέρακας, κίρκος-ποντικογερακίνα
Αναρριχητικά: Δρυοκολάπτες, Κόκκυξ-κούκος, κύψελος ο άπους-πετροχελίδονο, ίυγξ του Αριστοτέλους-μυρμηγκοφάγος, έποψ-τσαλαπετεινός.
Ξηροβατικά: Κίσσα, κόραξ, κόσσυφος-κοτσύφι, κορυδαλλός, τρόχιλος, χιονάδα, σπουργίτης, πετροχελίδονο, καρδερίνα, φλώρος, σπίνος, τσίχλα, αμπελουργός-κρασοπούλι, αηδόνι, οινάνθη-ασπόκωλος, χελιδόνι, φοινίκουρος-κοκκινόκωλος, χλωρίων-συκοφάγος, σεισοπυγίς-σουσουράδα, ακροδοθήρας-διαβολοπούλι
Περιστεροειδή: φάττα-φάσσα, αγριοπερίστερο, τρυγόνι, η κατοικίδιος περιστερά.
Αλεκτοροειδή: Πέρδιξ-πέρδικα του κάμπου, πέρδιξ η Ελληνική-πέρδικα του βουνού, φασιανός, όρτυξ-ορτύκι και τα κατοικίδια αλέκτωρ, ινδική όρνις-διάνος, μελεαγρίς-φραγκόκοτα, όρνις.
Ελόβια: Ωτίς τέτραξ-αγριόκοττα, σκολόπαξ-μπεκάτσα. Πελαργός-λελέκι, ορτυγομήτρα η πυγμαία-νερόκοττα, φαλαρίς-αγριοπουλάδα.
Γ.ΕΝΤΟΜΑ
Από τα 400 είδη εντόμων τα πιο γνωστά είναι: η μέλισσα, η σφήκα, ο σκόρος, η φυλλοξήρα, ο οίστρος των αλόγων-αλογόμυγα, η σκνίπα, το κουνούπι, ο δάκος της ελιάς, η πεταλούδα.
Πηγή: loganikos.gr