Εκκλησίες

Πληροφορίες για τον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Αγόριανης

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Αθανασίου (Μαϊθανάσης) εορτάζει στις 2 Μαϊου, ημέρα ανακομιδής των λειψάνων του Αγίου Αθανασίου και βρίσκεται βορειοδυτικά του χωριού στην κορυφή γραφικού λόφου, σε υψόμετρο 910 μέτρων, με ωραία θέα του βουνού, του χωριού από ψηλά, της κοιλάδας του Ευρώτα και της οροσειράς του Πάρνωνα.

Στο λόφο του Αγ. Αθανασίου που βρίσκεται βορειοδυτικά του χωριού, υπήρχε κάστρο με τρεις ζώνες στου οποίου την κορυφή υπήρχαν τα θεμέλια μικρής εκκλησίας του Αγ. Αθανασίου. Το 1953-1955 χτίστηκε η νέα εκκλησία και εγκαινιάστηκε το 1955 από το Μητροπολίτη Γυθείου Φιλήμονα. Κατά τον εξωραϊσμό του χώρου, όπου ήταν τα ερείπια του βυζαντινού φρουρίου βρέθηκαν, στα θεμέλια του αρχικού τείχους, σκελετός εντοιχισμένος ο οποίος διαφυλάχθηκε εντός της νέας εκκλησίας σε ειδική θήκη και τάφος με άθικτους σκελετούς, έναν ανδρικό κι έναν παιδικό και ένα χάλκινο νόμισμα του 1001 μ.Χ..

Γύρω από την εκκλησία υψώνεται μέχρι σήμερα ένα τμήμα του παλαιού τείχους που αποτελεί ερείπιο της δυτικής πλευράς του κεντρικού φρουρίου που έφερε την ονομασία “Άκρας”, το οποίο ανήκε στο οχυρό Καστρίτσι και καταστράφηκε τον Ιούνιο του 1460 από τον Μωάμεθ Β’. Πρόκειται για τον τόπο μαρτυρίου του ήρωα Πριονοκοκκά και των τριακοσίων (300) συμπολεμιστών του.