9 Σεπτεμβρίου, 2016 admin

Στις 17 Σεπτεμβρίου ημέρα Σάββατο και ώρα 17:00, στο πλαίσιο των πολιτιστικών δρ…


Στις 17 Σεπτεμβρίου ημέρα Σάββατο και ώρα 17:00, στο πλαίσιο των πολιτιστικών δραστηριοτήτων που λαμβάνουν χώρο στο “Αμφιθέατρο Σπαντίδου” στο Γεωργίτσι, θα δωθεί διάλεξη από τον ομότιμο Καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημήτριο Ζ. Ανδριόπουλο (ο οποίος κατάγεται από την όμορφη επαρχία Μεγαλοπόλεως – Βουτσαράς), με θέμα «Πολιτισμός και Αξίες».

Θα επισημάνει και θα αναλύσει ορισμένα από τα κύρια θέματα της πολιτισμικής προβληματικής. Μεταξύ άλλων, θα επισημάνει ορισμένες χρήσεις και κυρίως καταχρήσεις, ακούσιες και εκούσιες, των όρων ‘πολιτισμός’ και ‘αξίες’ ως κριτηρίων στα σύγχρονα πολιτιστικά δρώμενα.

Η σύγχυση των όρων αυτών στη λήψη πρακτικών αποφάσεων από αρμόδιους και ενίοτε από αναρμοδίους διαχειριστές των πολιτισμικών μας πραγμάτων, αποτέλεσε την αιτία για την πολιτισμική μας κακοδαιμονία, η οποία οδηγεί στο παραπολιτισμό.

Ειδικότερα, ο Καθηγητής Δημήτριος Ανδριόπουλος θα εστιάσει την ομιλία του σε ερωτήσεις, όπως:

1. Τι είναι [κατά το αρχαιοελληνικό] “τι εστί πολιτισμός”;
Είδη πολιτισμού και πολιτιστικά επίπεδα.
2. Τι είναι αξία (-ες);
Είδη αξιών
Ιεραρχική διαβάθμισή τους
Στατικές, αιώνιες ή μεταβαλλόμενες επιστήμες και συμβατικές;
Ανακαλύπτονται ή επινοούνται;
3. Ο υμέναιος μεταξύ αξιών και πολιτισμού.

Μετάβαση στο χώρο του Αμφιθεάτρου:
Οι προσερχόμενοι από Αρκαδία, μετά την έξοδο Λογγανίκου θα πρέπει να διέλθουν από τα χωριά Λογγανίκος και Αγόριανη και να κατευθυνθούν προς την είσοδο Γεωργιτσίου, όπου ειδική σήμανση (ταμπέλες) θα τους κατευθύνει στο χώρο του Αμφιθεάτρου.

Πληροφορίες
Τηλ: 6986176574
E-mail: nmpakis70@gmail.com
Source