6 Αυγούστου, 2023 admin

Μια ιστορία σαν παραμύθι Μια πρωτότυπη, γοητευτική ιστορία για το Βυζαντινό Μυσ…


Μια ιστορία σαν παραμύθι

Μια πρωτότυπη, γοητευτική ιστορία για το Βυζαντινό Μυστρά και τους πρώτους Δεσπότες του ξετυλίγεται. Ιστορικά πρόσωπα και γεγονότα, ανασκαφικά ευρήματα και μουσειακά εκθέματα του Μουσείου του Μυστρά, συνδυάζονται με στοιχεία μυθοπλασίας και λογοτεχνικά θέματα της λόγιας και λαϊκής παράδοσής μας, για να δημιουργήσουν μια γοητευτική ατμόσφαιρα, μεταφέροντάς μας στα Βυζαντινά χρόνια.

Η συγγραφή της ιστορίας έγινε από την κ. Γιάννα Κατσουγκράκη, αρχαιολόγο -μουσειοπαιδαγωγό, με μεταπτυχιακές σπουδές στον λαϊκό πολιτισμό. Την αφήγηση θα συνοδεύσει μουσικά ο Χαράλαμπος Γούλας, καθηγητής μουσικής, με σημαντικές συμμετοχές σε διεθνή φεστιβάλ κιθάρας και συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

ΓΙΑΝΝΑ ΚΑΤΣΟΥΓΚΡΑΚΗ

Η Γιάννα Κατσουγκράκη έχει σπουδάσει αρχαιολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ιστορία και λαογραφία στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο στην Αθήνα. Επιπλέον έχει παρακολουθήσει μαθήματα μουσειολογίας στο πανεπιστήμιο του Leicester στην Αγγλία.
Από το 1997 εργάζεται στο Υπουργείο Πολιτισμού στην τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων, σχεδιάζοντας, συντονίζοντας και εφαρμόζοντας εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις για παιδιά όλων των ηλικιών. Ανάμεσα στα ενδιαφέροντά της είναι και η χρήση της αφήγησης, ως εκπαιδευτικό εργαλείο για την κατανόηση της ιστορίας. Για το λόγο αυτό παρακολούθησε πολυετή μαθήματα αφήγησης με τον Δρ. Στέλιο Πελασγό, τον πρώτο έλληνα ιστορητή, ο οποίος ξεκίνησε από το 1991 την αναβίωση της προφορική λογοτεχνίας και αφήγησης.
Η αποψινή ιστορία γράφτηκε από την ίδια και ακούστηκε αρχικά το 2015, στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού και στην αυλή της Μητρόπολης στον Μυστρά, με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Έκτοτε και με βάση τα νέα δεδομένα της έρευνας, αναδιαμορφώθηκε όπως θα την ακούσετε απόψε. Ιστορικά πρόσωπα και γεγονότα, ανασκαφικά ευρήματα και μουσειακά εκθέματα του Μουσείου του Μυστρά, συνδυάζονται με στοιχεία μυθοπλασίας, για να δημιουργήσουν μια γοητευτική ατμόσφαιρα, μεταφέροντάς μας στα βυζαντινά χρόνια.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ Γ. ΓΟΥΛΑΣ

Γεννήθηκε στην Δυτική Φραγκίστα Ευρυτανίας. Σπούδασε κιθάρα στο Εθνικό Ωδείο, στην τάξη του Β. Μπουντούνη με τον οποίο πήρε Δίπλωμα – Άριστα παμψηφεί. Έχει συμμετάσχει ως εκτελεστής σε σεμινάριο “Master-class” με τον Oscar Ghilia. Εργάζεται ως σολίστ με την ορχήστρα “Οι κιθαριστές”. Μαζί τους έχει ηχογραφήσει για την ΕΡΑ-2 και το 3ο Πρόγραμμα.
Έχει λάβει μέρος σε διεθνή φεστιβάλ κιθάρας (Πάτρας, Ιωαννίνων, Κωνσταντινούπολης κ.α.) και έχει εμφανιστεί σε δεκάδες συναυλίες σε σημαντικούς θεσμούς και χώρους (Λυκαβηττός, Λυρική Σκηνή, Μέγαρο Μουσικής, Ηρώδειο – Φεστιβάλ Αθηνών – Φεστιβάλ Ναυπλίου κ.α.) έχοντας συνεργαστεί με σημαντικούς μουσικούς (Σαβίνα Γιαννάτου, Νένα Βενετσάνου,Λάκη Χαλκιά,Μαρία Φαραντούρη κ.α.).
Συμμετείχε ως μέλος του “ΤΡΙΟ” δίνοντας αρκετές συναυλίες όπως σειρά εμφανίσεων στη μουσική σκηνή Half Note,
Ασχολείται με διασκευές για κιθάρα και σύνολα οργάνων με κιθάρα, πάνω σε έργα διαφόρων συνθετών και με σύνθεση έργων για κιθάρα, όπου έργα του : α) έχουν παρουσιαστεί σε Πανελλήνια και Διεθνή Φεστιβάλ και Σεμινάρια Κιθάρας όπως το Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας στο Koblentz της Γερμανίας με τον Hupert Kappel και β) έχουν επιλεγεί ως Έργα Ελλήνων συνθετών σε προγράμματα πτυχίων νέων Ελλήνων κιθαριστών.

Διαμένει στο Γύθειο Λακωνίας.
Source