19 Ιουλίου, 2013 admin

Δείτε τα αρχαία στο Λεύκτρο – Σπάρτη που θα «ξαναχαθούν» στο σκοτάδι! Η ανάδοχο…


Δείτε τα αρχαία στο Λεύκτρο – Σπάρτη που θα «ξαναχαθούν» στο σκοτάδι!

Η ανάδοχος εταιρεία ζητά την κατάχωσή τους και οι αρχαιολόγοι συσκέπτονται!

Οι άνθρωποι που ζουν στη σημερινή Λακεδαίμονα αντιλαμβάνονται πλέον ότι βρίσκονται πάνω σε έναν ιστορικό τόπο αλλά σε λάθος εποχή.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν όταν πληροφορούνται ότι τα εξαιρετικά ευρήματα που έφερε στο φώς το έργο του οδικού δικτύου Λεύκτρο – Σπάρτη είτε καταχώνονται είτε καταστρέφονται μένοντας εκτεθειμένα σε αγνώστους ή στην απειλή των έργων μεγάλης κλίμακας.

Κατά την διάρκεια ανασκαφών για τη δημιουργία του αυτοκινητόδρομου Σπάρτης Λεύκτρου από την Εταιρία Μορέας, στην περιοχή του Καραβά ανακαλύφθηκε ναός.

(Ισως του Θρώνακος Απόλλωνα, ο οποίος αναφέρεται από τον Παυσανία σαν ο ένας από τα δύο μεγαλύτερα λατρευτικά ιερά της Λακεδαίμονος. Ο ναός ιδρύθηκε τον 8ο π.χ. αιώνα, και είχε συνεχή λειτουργία μέχρι και τον 6ο μ.Χ. αιώνα. Η σημασία του είχε αναγνωρισθεί και από τους Ρωμαίους, και για ένα διάστημα λειτουργούσε και σαν Μαυσωλείο).

Οι δύο μοναδικές σαρκοφάγοι που ανακαλύφθηκαν, άφησαν άφωνες τις αρχαιολόγους με την λεπτότητα της τέχνης τους. Ανθρωποι και άλογα σε διάφορα συμπλέγματα νομίζεις ότι θα ξεπηδήσουν μέσα από την σκαλιστή πέτρα.

Ο ναός έχει έκταση περίπου 2 στρεμμάτων.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθο κ δειτε φωτογραφίες…
http://www.notospress.gr/article.php?id=12749
Source