**Δελτίο Τύπου**
**Εξωραϊστικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Αγόριανης**
Την Τετάρτη 9 Αυγούστου 2023 στο Δημοτικό Σχολείο Αγόριανης του Δήμου Σπάρτης πραγματοποιήθηκε η **6η **Αρχαιολογική και Ιστορική Ημερίδα για την Λακεδαίμονα με θέμα:
«***Τα μνημεία και οι άνθρωποι…**
**Αρχαιολογικές μαρτυρίες…***
*Οι κάτοικοι του βορειοδυτικού Ταϋγέτου και του βόρειου τμήματος της κοιλάδας του Ευρώτα από την αρχαιότητα έως και τους Βυζαντινούς χρόνους.*
Διοργανωτές, ο** **Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Συλλόγος Αγόριανης και η Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας, με την υποστήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας.
Στην Ημερίδα συμμετείχαν με ανακοινώσεις τους, η Ομότιμη καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Μελίτα Εμμανουήλ και ο Επιμελητής Αρχαιοτήτων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας κ. Λεωνίδας Σουχλέρης.
Η κ.Εμμανουήλ στην διάλεξη της με θέμα, «*Οι τοιχογραφίες του Αγίου Νικολάου στην Αγόριανη Λακωνίας»* ανέλυσε το εικονογραφικό πρόγραμμα του σταυρεπίστεγου βυζαντινού ναού και παρουσίασε τον πλούσιο τοιχογραφικό του διάκοσμο που μπορεί να χρονολογηθεί στα τέλη του 13ου- αρχές 14ουα αιώνα.** **Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις και τις επισημάνσεις της κ.Εμμανουήλ από εικονογραφική άποψη οι τοιχογραφίες του μνημείου σε αρκετά σημεία ακολουθούν τη μεσοβυζαντινή παράδοση αλλά σκηνές, καθώς και μερικές λεπτομέρειες από τις σκηνές του βίου του αγίου Νικολάου, έχουν παλαιολόγεια πρότυπα. Από τεχνοτροπική άποψη η ζωγραφική του μνημείου παρουσιάζει αρκετή συγγένεια με μνημεία της νότιας Πελοποννήσου που μπορούν να χρονολογηθούν στις τελευταίες δεκαετίες του 13ου αιώνα. Από αυτά, ωστόσο ξεχωρίζει ο ζωγραφικός διάκοσμος του Αγίου Νικολάου Αγόριανης, με την καλύτερη ποιότητα του, που ορισμένες φορές επιτρέπει προσέγγιση με τη ζωγραφική του Αγίου Δημητρίου (Μητρόπολη) στο Μυστρά, που έχει τοποθετηθεί στο τρίτο τέταρτο του 13ου αιώνα, αλλά και με μεγάλα καλλιτεχνικά κέντρα και κυρίως στη Μακεδονία γύρω στο 1300.
Ο κ.Σουχλέρης στην διάλεξη του με θέμα *«Λέλεγες, Αχαιοί, Περίοικοι, «ἐμείς τά ἐννέα χωριά της Ρίζας» του Ταϋγέτου*» στη βορειοδυτική Λακεδαίμονα,
παρουσίασε πολλά νέα στοιχεία για την ιστορία της κατοίκησης της βόρειας κοιλάδας του Ευρώτα, από την Νεολιθική εποχή (4ηχιλιετία) έως και την Ύστερη Αρχαιότητα (4-6ος αιώνα μ.Χ.) ως αποτέλεσμα των νέων πορισμάτων της αρχαιολογικής έρευνας μέσα από την μελέτη των δεκάδων ανασκαφών που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του νέου αυτοκινητόδρομου Λεύκτρου – Σπάρτης. Για την Προϊστορική εποχή οι ανασκαφές έφεραν στο φως δύο σημαντικότατους μεγάλους οικισμούς της 3ης χιλιετίας π.Χ., στους δύο Ανισόπεδους κόμβους του Λογκανίκου και της Πελλάνας και νέες μυκηναϊκές οικιστικές θέσεις, νεκροταφείο και αγροτικό υπαίθριο λατρευτικό χώρο, επί του αρχαίου οδικού δικτύου που συνέδεε τα μυκηναϊκά κέντρα της Λακωνίας με αυτά της Αρκαδίας, ενώ παράλληλα τονίστηκε η σπουδαιότητα των μυκηναϊκών διοικητικών κέντρων της Λακωνίας και οι ομοιότητές τους με τα αντίστοιχα της Μεσσηνίας και ιδιαίτερα με τη νέα σημαντική μυκηναϊκή θέση στην Ίγκλαινα. Στην συνέχεια ο αρχαιολόγος κ. Λ. Σουχλέρης παρουσίασε στοιχεία για τις Περιοίκιδες πόλεις της Πελλάνας και της Βελεμίνας, με νέες οικιστικές, αγροτικές και βιοτεχνικές εγκαταστάσεις, το αρχαίο οδικό δίκτυο, νεκροταφεία αλλά και τα παρόδια λουτρικά συγκροτήματα της ρωμαϊκής περιόδου (3ος-4ος αι. μ.Χ.). Τέλος τονίστηκε η σπουδαιότητα της ανακάλυψης στην Πελλάνα των ενεπίγραφων στηλών της κατηγορίας των επιτύμβιων μνημείων «*θανόντων ἐν πολέμ*ῳ», γεγονός πολύ σημαντικό για την ιστορία της Περιοίκιδας Πελλάνας αλλά και για την ιστορία του κράτους των Λακεδαιμονίων.
Με το τέλος των εργασιών της επιστημονικής ημερίδας ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγόριανης τίμησε Ομότιμη καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Μελίτα Εμμανουήλ με τιμητική πλακέτα, για το σημαντικό και πολυσχιδές επιστημονικό της έργο και τη συμβολή της στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αγόριανης και της Λακεδαίμονας.
Επίσης τίμησε με τιμητική πλακέτα του οικογένεια του αείμνηστου Προέδρου του Εξωραϊστικού Πολιτιστικού Συλλόγου Αγόριανης Δημήτριου Παπαδόπουλου* *ενεργού μέλους της Κοινότητάς Αγόριανης και Προέδρου του Συλλόγου, για το σημαντικό κοινωνικό και πολιτιστικό του έργο, για την Αγόριανη και την περιοχή του βορείου Ταϋγέτου.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Αιδεσιμιολογιώτατος Νεκτάριος Παπαδόπουλος ως εκπρόσωπος του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.Ευσταθίου, ο βουλευτής Λακωνίας κ.Νεοκλής Κρητικός, ο Αντιπεριφερειάρχης κ.Θεόδωρος Βερούτης, η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας κα.Ευαγγελία Πάντου, η Περιφερειακή Σύμβουλος Αδαμαντία Τζανετέα, η Δημοτική Σύμβουλος και πρώην Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού του Δήμου Σπάρτης κ. Ευγενία Πρέβα, ο πρώην Δήμαρχος Πελλάνας κ. Ευάγγελος Νικολακάκης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου των εν Αττικής Λακεδαιμονίων κ.Δημήτριος Καστάνης, η κα. Παναγιώτα Λαμπράκη-Καστάνη, Πρόεδρος Εφετών, ο εφημέριος κ. Ανδρέας Κωστόπουλος, οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων Αγόριανης, Αγίου Κωνσταντίνου και Πελλάνας καθώς και ο Πρόεδρος του κλάδου των Αρτοποιών Λακωνίας κ.Ν.Μάζης.
Η προσέλευση του κόσμου ήταν πολυπληθής και εντυπωσιακή **που δηλώνει το ενδιαφέρον και την αγάπη του, για την ιστορία, του τόπου τους αλλά και την αγωνία τους για την προστασία και την ανάδειξη του μνημειακού πλούτου της περιοχής της βόρειας Λακεδαίμονας.**
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εξωραϊστικού και Πολιτιστικού Συλλόγου εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες στον Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεόδωρο Βερούτη και την Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας για την συνδιοργάνωση της επιστημονικής Ημερίδας, την κα. Ευαγγελία Πάντου, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας για την στήριξη και την βοήθεια της Εφορείας στην διοργάνωση της Ημερίδας, αλλά και σ’ όλους εκείνους που βοήθησαν εθελοντικά στην άρτια οργάνωση της ημερίδας.
Τέλος ένα θερμό ευχαριστώ στο κόσμο που παρακολούθησε τις εργασίες της ημερίδα για την συμπαράσταση του και το θερμό τους χειροκρότημα.
**Ο Πρόεδρος**
**Του Εξωραϊστικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Αγόριανης**
**κ.Ιωάννης Βέργαδος**